Головна

Першочергове завдання первинної медико-санітарної допомоги є профілактика та виявлення небезпечних хвороб на початковому етапі їх розвитку. Завдяки ранньому виявленню більшість небезпечних хвороб, включаючи онкологію та туберкульоз, успішно лікуються.

Завдяки ініціативі директора КНП “Старокостянтинівський центр ПМСД” Анатолія ШВЕЦЯ, підтриманій міським головою Миколою МЕЛЬНИЧУКОМ та керівниками сусідніх громад, з 02.04.2024 року у сільській місцевості території трьох громад (Старокостянтинівської, Миролюбненської та Староостропільської) працює пересувний флюорограф. Пріоритетом у цій роботі є обстеження осіб віком 60 років і старше, а також осіб з груп ризику. Через обмежені можливості або стан здоров’я, вони не завжди можуть відвідати медичні заклади для проведення необхідних обстежень. Автотранспортом центру ПМСД пацієнти поважного віку доставляються до місця роботи пересувного флюорографа, а по завершенню обстеження – додому. Ми розуміємо, що з причини віддаленості сіл та стану здоров’я пацієнтів старшого віку далеко не всі мають змогу приїхати самостійно та пройти необхідне обстеження.

01_2.jpg

 “Завдяки співпраці з КНП “Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр” ХОР, жителі сіл отримали доступ до пересувного флюорографа. Це стало можливим завдяки угоді, укладеній з місцевими фермерськими господарствами. Після завершення обстеження ми висловимо подяку кожному господарству, яке виявило солідарність та підтримку важливості здоров’я населення сіл. Незважаючи на те, що випадки туберкульозу продовжують виникати, наша ініціатива дозволяє виявляти захворювання на ранніх стадіях, що є ключовим для ефективного лікування. Пацієнти, які раніше лікувалися в обласному диспансері, тепер мають можливість продовжувати лікування амбулаторно під наглядом лікарів, що пройшли відповідне навчання, Тетяни АНТИМЕНЮК та Катерини ЄМЕЦЬ, а також лікаря, з яким укладено декларацію. Наш медичний заклад має підписаний договір  з національною службою охорони здоров’я України (НСЗУ) за пакетом медичних гарантій «Супровід та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз». Це дозволяє нам не лише виявляти захворювання на ранніх стадіях, а й забезпечувати повноцінне лікування без необхідності довготривалого перебування в спеціалізованих закладах. Пацієнти з підтвердженим діагнозом на туберкульоз після лікування та одужання в подальшому знаходяться під динамічним спостереженням лікаря та медичної сестри, з яким укладено декларацію.

Хочеться відмітити зусилля бухгалтера Юлії КУЛЄШОВОЇ та інших відповідальних медичних працівників центру, завдяки яким було організовано укладення договорів з фермерськими господарствами для забезпечення цієї послуги. Також хотілось би, щоб в процесі роботи флюорографа на місцях долучалися старости округів. Усім щира подяка,” - повідомив Анатолій Швець.

 

01_4.jpg

01 3

01 1

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.