Головна

На даний час поводження з пестицидами та агрохімікатами регламентовано законами України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин», Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні і доповнень до нього, ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві» та іншими, згідно  яких повинно здійснюватись використання пестицидів в окремих галузях народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і городах, в побуті, а також продаж їх населенню.

При використанні пестицидів в окремих галузях народного господарства в разі необхідності проведення хімічних обробок адміністрація господарств за дві доби до початку проведення кожної обробки сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. Інформація доводиться за допомогою засобів масової інформації (преса, радіо), проводиться інформування місцевих адміністрацій, сільських рад, асоціацій фермерів, бджолярів і інших, проводиться розміщення об’яв у суміжних населених пунктах у місцях масового доступу населення(дошках об’яв, автобусних зупинках, біля магазинів і ін.).

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10.00 год) і вечірні (18.00-22.00) години при мінімальних висхідних повітряних потоках.

При застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно суворо дотримуватись законодавчо визначених санітарно-захисних зон від ділянок авіахімічних обробок до інших об’єктів (населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, джерел водопостачання тощо). Забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами усіх груп токсичності ближче, ніж за 5 км від місця постійного розташування медоносних пасік; ближче, ніж за 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказнків та інших); ближче,  ніж за 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм та посівів сільськогосподарських культур, що вживаються без термічної обробки (цибулі на перо, селера, кріп, огірки, помідори, суниця, малина тощо), садів, виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт.

Власників пасік необхідно оповіщати за три доби до хімобробок з зазначенням застосовуваного отрутохімікату, місця застосування (у радіусі 7 км), часу і способу обробки з обовязковим вказанням часу ізоляції бджіл. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години (до 7.00 та після 20.00). Не допускається обробка квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл. Крім того, згідно ст.37 Закону України «Про бджільництво» фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за 3 доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь токсичності і строк дії препарату.

Роботи з застосуванням хімічних засобів захисту рослин на присадибних ділянках необхідно проводити з дотриманням затверджених регламентів їх безпечного застосування (дози препаратів і кратність обробок та ін., які обов'язково вказуються на етикетці). При цьому, слід суворо дотримуватись заходів особистої безпеки.

Роботи необхідно проводити ранком, або ввечері, коли температура повітря не перевищує 20°С. Необхідно передбачити захист шкіри, очей та органів дихання від пестицидів (протигаз, респіратор, ватно-марлева пов'язка). Під час роботи з пестицидами забороняється приймати їжу та курити. Після проведення робіт необхідно ретельно вимити з милом руки, інші відкриті ділянки тіла та змінити одяг.

При перших ознаках отруєння слід негайно припинити роботу і звернутись в найближчу лікувальну установу для отримання медичної допомоги, або викликати швидку допомогу.

До приїзду швидкої допомоги потерпілого треба вивести з зони, яка оброблялась пестицидами, зняти засоби індивідуального захисту, звільнити від здавлюючого одягу. Пестицид, що потрапив на шкіру, змити струменем води, краще з милом, або видалити за допомогою тканини чи ватного тампона, а потім промити шкіру достатньою кількістю води.

При попаданні пестициду в очі слід негайно промити їх достатньою кількістю води. Проте, в усіх випадках отруєння пестицидами (навіть легкого) необхідно якомога швидше звернутися за медичною допомогою.

Дотримання регламентів застосування пестицидів, особистої гігієни та заходів безпеки при проведенні робіт з ними гарантує безпечність для вашого здоровя!

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.